Over Redekundig.nl
Redekundig.nl is een hulpmiddel voor iedereen die Nederlandstalige zinnen redekundig of taalkundig wil (of moet) ontleden.

Het idee voor Redekundig.nl ontstond toen mijn zoon op school zinnen leerde ontleden. De taaltechnoloog in mij vroeg zich af of daar tools voor zijn. Ik vond allerlei websites met uitleg over ontleden en "ingeblikte" of "voorgekookte" ontleedoefeningen. Wat ik niet vond, was een tool die willekeurig welke zin automatisch voor je kan ontleden. Redekundig.nl kan dat wel. Je kunt met Redekundig.nl zelfs een ontleedoefening van je eigen zin maken.

Redekundig.nl heeft heeft een eenvoudig en speels uiterlijk, zodat de tool laagdrempelig toegankelijk en uitnodigend is voor leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs (of hun leerkrachten en ouders). Bij de ontwikkeling test ik zoveel mogelijk, of de functionaliteit van Redekundig.nl op de PC en op tablets en smartphones werkt. Op een smartphone kan het zo zijn, dat het scherm wat te klein is om Redekundig.nl goed tot zijn recht te laten komen.

Dankzij mijn studie aan de Rijksuniversiteit Groningen en mijn werk in de sector taal- en spraaktechnologie wist ik dat de Alpino-parser goed is in het ontleden van zinnen. Dat kun je zelf testen in de (experimentele) webdemo. Redekundig.nl is daarom "powered by Alpino" (en wordt bijvoorbeeld vermeld in het jaarverslag 2015 van het Centre for Language and Cognition).

Let op: Redekundig.nl heeft geen kennis van de wereld, interpreteert zinnen mogelijk anders dan mensen en maakt soms fouten. Van fouten kun je leren, dus denk zelf altijd na over de resultaten van Redekundig.nl. Neem ook gerust contact op met Veenentaal als Redekundig.nl iets niet goed doet, of om andere feedback over Redekundig.nl door te geven.